Audienţe pe câmpurile agricole din Sicilia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aplauze, flori, zâmbete largi, manifestări rar întâlnite în ziua de astăzi în rândul electoratului din România, dar nu şi în afara graniţelor ţării, mai exact în Catania, Sicilia, unde s-au întâmplat toate acestea urmare deschiderii Consulatului român.

Aplauzele a peste 1500 de români au fost dedicate preşedintelui Comisiei parlamentare pentru românii din străinătate, deputatul democrat liberal, William Brînză şi ministrului Afacerilor Externe Teodor Baconschi, cei care au avut o directă implicare în deschiderea Consulatului, răspunzând astfel miilor de solicitări ale cetăţenilor români care îşi doreau şi aşteptau o reprezentanţă diplomatică în această zonă. Graţie bunelor relaţii existente între politicienii români de dreapta şi autorităţile siciliene, seara românească s-a bucurat şi de prezenţa acestora.

La sărbătoarea românească şi-au exprimat dorinţa de participare aproximativ 10 mii de români, dar datorită programului de lucru, români care muncesc în câmpurile agricole din zona Macone nu au putut ajunge. Drept urmare, liderii comunităţii si preşedinţii de asociaţii din oraşul Victoria (unde lucrează peste 5 mii de români în agricultură), l-au invitat pe deputatul Brînză să-i viziteze pentru a-şi expune problemele şi a identifica, împreună posibilităţile obţinerii rezidenţei italiene, o dorinţă stringentă a românilor din zonă.

Deputatul a onorat invitaţia şi s-a deplasat în serele cu legume unde a văzut condiţiile de muncă şi a discutat cu românii despre problemele ridicate, asigurându-i de întreaga sa susţinere. William Brînză a ţinut să-i felicite pe românii care lucrează în câmpurile agricole pentru că, în ciuda venitului mic încasat (20, 30 de euro pe zi) pentru un program care depăşeşte 8 ore şi o munca destul de dură, ei continuă să trimită în ţară banii câştigaţi, dar şi pentru că îşi urmează visul de a reveni acasă şi pe baza experienţei acumulate să-şi întemeieze o mică afacere în domeniul agricol.

Românii au salutat, deasemenea, eforturile depuse de autorităţile române şi italiene de a identifica soluţii astfel încât, costul transportului trupurilor neinsufleţite ale românilor, care îşi pierd viaţa în Sicilia, să nu mai cadă doar pe umerii familiei.

La finalul întâlnirii William Brînză a îndemnat românii să se implice în acţiunile cultuale din 2012, an care în opinia parlamentarului va consolida relaţia dintre cele două state.