Dezvoltarea mediului de afaceri pentru românii din străinătate

” 5 forumuri economice pentru românii din afara graniţelor ţării vor avea loc în perioada martie-iunie 2012 în orasele: Lion, Madrid, Castellon, Catania şi Trieste. Aceste evenimente  își propun să-i sprijine, pe de o parte, pe românii din afara graniţelor țării, interesaţi să dezvolte afaceri şi să promoveze produsele româneşti  și, evident, pe de altă parte urmărim atragerea investitorilor străini în ţară. Este un proiect, la care am început să lucrez încă de anul trecut și sunt fericit că am găsit acum și partenerii necesari materializării lui. Mulțumesc pe această cale doamnei Irinel Cristu, președintele Organizației Oamenilor de Afaceri PDL Bucureşti şi reprezentanților Ministerului Economiei, care au înțeles potențialul neexploatat al orașelor la care m-am referit, dar și sprijinul nemijlocit pe care statul român îl poate oferi românilor din străinătate. Propunea va fi concretizată prin Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine, care şi-a manifestat dorinţa de a face parte din acest proiect şi de a se alătura celor care au ca obiectiv promovarea oportunităţilor oferite de România în plan investiţional ” a declarat președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor William Brînză, deputat de diaspora, în cadrul conferinței de presă organizată astăzi la sediul PDL.

William Brînză şi Irinel Cristu au demarat procedurile necesare pentru editarea unui ghid pentru românii din străinătate, cu ajutorul căruia, aceştia vor cunoaște toți pașii necesari pentru deschiderea unei afaceri în ţara de adopţie, inclusiv posibilităţile de accesare a creditelor bancare (aceasta fiind, de altfel, una dintre principalele solicitări ale românilor din străinătate).

Totodată, cei doi propun ca statul român să îşi promoveze oferta investiţională prin intermediul unor consilieri onorifici, neplătiţi de stat, care să provină din rândul românilor plecaţi în străinătate de ani buni si care cunosc mediul investițional din ţara de adopţie.

“Este o propunere susţinută şi de oamenii de afaceri din străinătate prin intermediul căreia îi putem aduce în ţară pe românii care îşi doresc acest lucru, dar în baza unui plan concret, acela al atragerii marilor investitori străini în România care, odată veniţi pe piaţa noastră să îi aducă şi pe românii cu care lucrau în străinătate. Beneficiile acestui acord ar fi de ambele părți- Parte astrăină va lucra cu oameni care cunosc déjà managementul şi limba, iar partea română îi va integra pe piaţa forţei de muncă” a subliniat William Brînză.

La finalul conferinței de presă William Brînză a făcut un apel către conducerea USL căreiai-a cerut să renunţe în a mai încerca să confişte demersul civic al românilor din străinătate.

 ”Vă spun acest lucru pentru că săptămâna aceasta am discutat cu românii care protestau la Viena,  la recomandarea USL-ului, şi care m-au asigurat că nu au nimic să îmi reproşeze mie ca deputat de diaspora sau unui membru al guvernului Boc, dar vor să arate că sunt solidari cu românii şi România. Calea dialogului este singura armă pe care o avem şi pe care o uzitez la maxim pentru a rezolva orice problemă pe care o au românii. Nu cred că există român care să nu cunoască situaţia economică a Greciei, Spaniei sau Italiei şi să înţeleagă cât de complexă este situaţia în context European, mondial. România nu poate fi tratată separat, iar oamenii politici responsabilinu pot fi preocupaţi de situaţii reduse la individ sau la partid, în detrimentul interesului naţional” a declarat preşedintele PDL Diaspora William Brînză.