Întrevedere cu ambasadorul Italiei acreditat în România

Preşedintele comisiei comunităţilor de români din afara graniţelor ţării, deputatul William Brînză, împreună cu membrii comisiei, a avut astăzi, 27 septembrie 2011, o întrevedere cu ambasadorul Republicii Italiene acreditat în România Mario Cospito. Întâlnirea face parte din strategia de diplomaţie parlamentară, lansată de deputat în luna mai 2011, care cuprinde întrevederi cu reprezentanţii misiunilor diplomatice în care comunitatea de români este însemnată.

“Comunitatea românească este cea mai reprezentativă în peninsulă. Prin aportul socio-economic şi cultural, contribuie în mod substanţial la dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Trebuie să ţinem cont că, în ultimul an, numărul cetăţenilor români aproape că s-a dublat, iar cifra infracţionalităţii în care sunt încadraţi românii se ridică la 3%. Nu trebuie însă neglijat faptul că economia Italiei este puternic susţinută de angajaţii români. În prezent, peste 50% dintre cadrele medicale angajate în spitalele italiene sunt de origine română. În plus, avem peste 105 mii şcolari şi studenţi români”, a declarat ambasadorul Italiei la Bucureşti Mario Cospito.

În acest context, preşedintele comisiei, William Brînză, a mulţumit pentru susţinerea acordată românilor din Italia (cea mai numeroasă comunitate de străini rezidenţi în Italia, cu 968.576 de persoane dintr-un total de 4.570.317 de străini), subliniind necesitatea continuării cooperării la nivel regional şi european, sub semnul unui patrimoniu cultural comun, care uneşte cele două popoare de aproape două milenii. Totodată, William Brînză a reiterat aprecierile cu privire la recunoaşterea Bisericii Ortodoxe Române în Italia şi a evidenţiat necesitatea implicării active a autorităţilor, pentru sprijinirea angajatului român.

“Badantele românce, din dorinţa de a-şi găsi un loc de muncă, acceptă să lucreze fără contract şi în această situaţie se creează cadrul propice pentru încălcarea drepturilor şi obligaţiilor impuse de lege. Prin urmare, vă propun să transmiteţi autorităţilor locale şi regionale să analizeze posibilitatea înfiinţării unui organism care să le protejeze, să le acorde consultanţă, să le apere, pe aceste femei. De asemenea, am rugămintea să ne sprijiniţi în continuare, aşa cum aţi făcut-o şi în cazul Schenghen, ca restricţiile pe piaţa muncii italiene pentru români, să se ridice înainte de 31 decembrie 2013. Aşa cum aţi subliniat şi dumneavoastră, românii sunt cetăţeni europeni şi trebuie să se bucure de aceleaşi drepturi ca italienii, spaniolii sau francezii”, a arătat deputatul William Brînză.

 Colaborarea în ceea ce priveşte mobilitatea lucrătorilor, cooperarea în zona Mării Negre, un obiectiv de natură să potenţeze parteneriatul strategic româno-italian, precum şi deschiderea de noi lectorate de limbă română în Italia şi de noi secţii bilingve în liceele din România, au fost alte teme de discuţie între oficialii români şi cei italieni.

“Aşa cum a declarat preşedintele Giorgio Napolitano, prezenţa comunităţii române în Italia se consolidează, în ciuda oricăror alte tentaţii xenofobe. Evident, acest lucru se face cu respectarea legilor ţării noastre, cu garanţia pentru imigranţii români că li se respectă drepturile pe care le au. Italia ca şi România se confruntă cu problema birocraţiei şi cu dificultăţi în adoptarea deciziilor la nivel local şi pentru a veni în întâmpinarea românilor am creat pe site-ul ambasadei noastre un link cu toată procedura necesară recunoaşterii titlurilor de studiu”, a conchis ambasadorul Italiei la Bucureşti Mario Cospito.

La finalul întâlnirii, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul William Brînză, a propus realizarea unui calendar comun având în vedere că 2012 este anul culturii româneşti în Italia, ocazie cu care vor avea loc o serie de acţiuni promovate de ambele state şi i-a înmânat diplomatului o plachetă cu simbolul Camerei Deputaţilor.