Mobilitatea este un instrument important pentru forţa de muncă, iar românii, cetăţeni europeni, au acest drept de a-şi alege ţara în care vor să lucreze

Îngrijorat de zvonurile  potrivit cărora Olanda ar înăspri condiţiile de acces pe piaţa muncii pentru români, preşedintele comisiei parlamentare a comunităţilor de români din afara graniţelor ţării, deputatul democrat liberal William Brînză, a luat legătura cu diplomaţii din cadrul Ambasadei Romaniei din Olanda.

         William Brînză a stabilit un contact permanent cu aceştia în vederea prevenirii unor astfel de situaţii care ar reprezenta o încălcare a drepturilor cetăţenilor români, dar şi pentru a-i informa corect pe conaţionalii noştri despre deciziile guvernului olandez, decizii care ar putea să îi afecteze.

Deasemenea, deputatul a discutat şi cu oficialii olandezi cărora le-a solicitat lămuriri  vis-a-vis de intenţia guvernului de a înăspri legislaţia pentru acordarea ajutoarelor sociale românilor, spre exemplu prin introducerea testelor de limbă, dar şi în ceea ce priveşte interzicerea legumicultorilor de a angaja români în acest sector de activitate, invocandu-se în acest sens numărul mare al şomerilor olandezi care trebuie să aibă prioritate la angajare.

„Sunt profund îngrijorat de o posibilă măsură restrictivă impusă de guvernul olandez pentru muncitorii români, dar situaţia trebuie analizată cu maximă responsabilitate. Astfel de măsuri pot duce la destabilizarea viitorului Uniunii Europene. Ştim ca toate statele membre, ca şi România, trec printr-o perioadă foarte grea din punct de vedere economic, dar depăşirea crizei trebuie făcută prin colaborare şi nu prin afectarea drepturilor cetăţenilor europeni, indiferent că vorbim despre români, spanioli, olandezi sau francezi. Monitorizez permanent situaţia din Olanda, ca şi pe cea din Spania şi, dacă va fi cazul, aşa cum s-a întâmplat în Spania, voi merge personal pentru a susţine dreptul românilor. Mobilitatea este un instrument important pentru forţa de muncă, iar românii, cetăţeni europeni, au acest drept de a-şi alege ţara în care vor să lucreze”, a declarat preşedintele comisiei parlamentare a comunităţilor de români din afara graniţelor ţării, deputatul democrat liberal William Brînză.