Sprijin pentru sinistrații români din Provincia Emilia Romagna, Italia

Mai 2012, Alături de sinistratii românii din tabara din Provincia Emiglia Romagna - Italia, prin donaţie de corturi şi fonduri necesare cumpărarii hranei.Președintele comisiei parlamentare pentru românii din străinătate, deputatul democrat liberal William Brînză a mers în mijlocul românilor din provincia Emiglia Romagna, Italia, rămași pe drumuri după ce casele și bunurile le-au fost distruse de cutremurul de duminică 20 mai 2012.

Însoțit de jurnaliști români din italia, preotul Andrei Meseșan și unul dintre reprezentanții  românilor din peninsulă, Ion Săvoiu, președintele Comsiei parlamentare pentru românii din străinătate, William Brînză și-a exprimat nedumerirea cu privire la mărturisirile sinistraților care s-au plâns că nici un reprezentant al Consulatului României  la Bologna nu s-a interesat de soarta lor, cu atât mai mult cu cât, deputatul, imediat după producerea cutremurului, i-a contactat pe aceștia și a primit asigurări că sunt în legatură cu autoritățile locale și sunt pregătiți să acorde asistență specifică, funcție de necesitate, cetățenilor români afectați. La fața locului, deputatul a descoperit o situație cu totul diferită. Sute de români au rămas pe drumuri și stau sub cerul liber, pentru că nu au mai găsit locuri în corturile ridicate de primării. În acest contex, William Brînză l-a contactat telefonic pe ministrul de externe, Andrei Marga, pentru a-i semnala situația și a primit asigurări că în cursul zilei de vineri , 25 mai 2012,  o echipă a cosulatului României la Bologna, se va deplasa  la fața locului pentru a se interesa de soarta românilor.

Totodată deputatul a  mers împreună cu zecile de români sinistrați, rămași fără locuințe, la președintele Consiliului comunal al localității Mirandola,  Andreea Venturini  și a obținut asigurari că, în cel mai scurt timp posibil, vor fi identificate locuri pentru adăpostirea conaționalilor noștri, cu atât mai mult cu cât, mulți dintre ei au copii minori. În plus, deputatul a donat o sumă importantă pentru achizitionarea  corturilor  necesare adăpostirii sinistraților români și a transmis, totodata, un apel de solidaritate către toți cei care îi pot ajuta cu bunuri materiale, alimente și bani sugerându-le să ia legătura cu preotul Andrei Meseșan .

”Sinistrații mi-au mărturisit că sunt descumpăniți de dezinteresul clasei politice din România, care i-a uitat pur si simplu! M-am bucurat însă să văd că apreciază mesajul meu de solidaritate și, în special, prezența noastră în mijlocul lor. Este sprijinul moral de care au nevoie în aceste ore și, totodata, speranța că situația lor iși va găsi rezolvare. Pot spune, fără să greșesc că astăzi, în mare zi de sărbătoare pentru români, Înălțarea Mântuitorului, speranța românilor din Emiglia Romangana a renăscut și odată cu ea și încrederea că nu au fost uitați ”, a declarat președintele Comisiei parlamentare pentru românii din străinătate William Brînză.