Vizită de lucru Catania, Italia

BronteCa urmare a invitației Asociatiei româno – siciliană SI.RO – cu reprezentanță în 7 din cele 9 județe ale Siciliei ( Messina, Siracusa, Raguza, Enna, Agrigento, Caltanissetta si Catania) președintele Comisiei parlamentare pentru românii din străinătate, William Brînză a făcut, în perioada 8 – 23 august, o vizită de lucru în Catania – Sicilia.

Împreună cu reprezentanții asociației William Brînză a mers în serele, livezile și grădinile de zarzavat din zonele Vittoria, Ispica, Bronte, Assoro, Centuripe și Avola,  unde lucrează un număr mare de români.

Discuțiile cu aceștia s-au axat pe teme de interes precum drepturile și obligațiile pe care le au ca muncitori pe tărâm Italian, dar și depre abuzurile la care sunt supuși lucrătorii români cu precădere femeile. Ei și-au manifestat speranța că deputatul își va mări numărul vizitelor în astfel de zone asta cu atât mai mult cu cât atitudinea angajatorilor italieni s-a îmbunătățit ușor după ce au văzut că românii sunt apărați la nivel parlamentar.

Totodată, la sediul asociației SI.RO,  William Brînză a avut timp de 4 zile, în perioada 18- 21 august, o serie de întâlniri cu românii din Sicilia. Aceștia i-au transmis deputatului sprijinul privind organizarea unui Forum al românilor de pretutindeni. Cei prezenți la întâlniri și-au exprimat dezamăgirea privind neimplicarea statului în ceea ce-i privește pe conaționalii care își pierd viața în străinătate. În Catania costul repatrierii trupului neînsufletit al unui român care își pierde viata în Italia se ridica la 4.000 – 5.000 de euro o suma mult prea mare pentru familiile celor decedati. În aceste condiții propunerea deputatului ca 1% din bugetul DRP sa fie folosit ca fond de urgență pentru cazurile grave in care se gasesc romanii din strainatate a fost primită cu mult entuziasm.

Cu ocazia acestei vizite deputatul a distribuit peste 500 de cărți românești pentru copiii conaționalilor.

La finalul acțiunii reprezentanții asociației SI.RO i-au adresat deputatului Brînză invitația de a participa la următoarele ațiuni pe care le-au programat pentru luna noiembrie 2012.