William Brînză a fugit de la Parlament la Milano, la Consulat și la sutele de români care-l așteptau

12În urma numeroaselor mail-uri și telefoane primite de la românii din Italia disperați că situația lor se înrăutățește de pe o zi pe alta, iar autoritățile de la București au o reacție palidă, deputatul democrat liberal a lăsat treburile de la Parlament și a plecat în Italia.

Miercuri, 18 februarie 2009, William Brînză a ajuns la Milano și a mers direct la consulat să afle care este situația românilor.William Brînză l-a rugat pe reprezentantul României în Milano,consulul,Tiberiu Mugurel Dinu, să-i mobilizeze pe toți funcționarii consulatului să poată interveni la orice oră  pentru a-i sprijini pe conaționalii nostri care au probleme.I-a prezentat consulului si mesajele de disperare pe care le-a primit de la românii batjocoriți și nedreptățiți de italieni și de  carabinieri doar pentru faptul că sunt români.I-a relatat cazul domnului Sorin Pavel – Președinte ASC Ovidius ,care pe data de 12 februarie îi trimitea deputatului un mail prin care-i cerea ajutorul.Românul îi relata că în orasul Cura di Vetralla din provincia italiana Viterbo, carabinierii l-au agresat spunându-i” ne-am saturat de impuțitii de români. Acum a venit rândul tau. O să-ti închidem magazinele, să scăpam de voi de aici. Aici noi facem legea!”O situație inacceptabilă ,a declarat deputatul care i-a cerut consulului să verifice acest caz și să ceară explicații autorităților italiene.

Din biroul consulului William Brînză a plecat direct la întâlnirea cu asociațiile de români din Milano. Î-a asigurat pe reprezentantii acestora de sprijinul său total.William Brînză le-a vorbit românilor prezenți la întâlnire despre scrisoarea pe care i-a trimis-o președintelui Camerei Deputaților din Italia căruia i-a cerut oficial să ia atitudine si să pună capăt acțiunilor xenofobe îndreptate asupra românilor.În urma discuțiilor cu deputatul din colegiul lor românii s-au mai liniștit, dar au mărturisit că  nu vor să revină în tară.Chiar șI în această perioadă de criză în Italia câstigă de 4-5 ori mai mult decât în România.

În această situație deputatul i-a informat despre proiectele pe care le pot depune la Institutul Cultural Român și la Departamentul Relatia Românilor de Pretutindeni. Cu aceste instituţii deputatul a purtat o serie de discuţii şi i-a îndemnat pe români să depună proiecte viabile care să poată fi finanţate. În acest fel ei pot promova traditiile si cultura românească si astfel vor putea schimba în bine imaginea României în Italia.
La Milano deputatul democrat liberal William Brînză a declarat ”situatia românilor din Italia se poate rezolva numai pe calea dialogului, iar eu voi continua să mentin legătura cu Ambasada si Consulatele din Italia, dar si cu asociațiile de români”.